Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


93 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 2 van 24

Gratie Marcus en NN Courville

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Op woensdag 27 januari 1762 vertelde Sara Marcus uit Den Haag aan het Hof van Holland dat haar dochter Gratie met een zekere Courville, Frans commediant in Den Haag, op 8 januari was vertrokken. Deze Courville had zich “noyt direct of indirect aan haar om […]


Grietje Bordewis en Pieter van Hulst

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Grietje Bordewis had twee voogden. Ze woonde te Beverwijk en op zeker moment bezochten Pieter van Hulst en zijn vader een van haar voogden. De vader zei dat zijn zoon “genegentheijd en inclinatie had voor haar en verzocht dat “sijne zoon bij haar mogte converseeren […]


Lijsbeth van Oosterdijk en Johannes Beegha

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Het paar was naar Amsterdam ‘doorgegaan’ om aldaar zonder toestemming van de ouders te huwen. Meeteren (2006), Van: A. van Meeteren, Op hoop van akkoord. Instrumenteel forumgebruik bij geschilbeslechting in Leiden in de zeventiende eeuw (Hilversum 2006), 142.  


Maria Cools en Adrian van Veen

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Ze kregen in Culemborg een vrijgeleide “tot bevorderinge van trouwe”. Gijswijt-Hofstra (1984), 203. NL-AhGldA Archiefnummer 0370 Heren en Graven van Culemborg, inv.nr. 1930.  


Pagina 2 van 24