Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


3 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 1 van 1

Foockel van Eysinga en Pier van Sytzama

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Meer, D.J. van der, Friens en de Van Sytzama’s (Alphen aan den Rijn 1994) 7-9; 87. Download: NL-0400410000 (Tresoar) Archiefnummer 14 Hof van Friesland,1504-1811, inv.nr. 16518 (1649).


Theodora van Sternsee en Anthony thoe Schwartzenberg

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         “Sloeg gladt af” Agatha van Starckenborg schrijft dat haar neef Anthony thoe Schwartzenberg op een dag met alle staatsie in een koets met vier paarden naar de Ropta State, de woonplaats van Theodora van Sternsee, was gereden, maar de poort bleef gesloten. Hij had zich in Leeuwarden erop beroemd […]


Christina van Albada en Jelle Greuds Hobbema

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Deze zaak kwam voor het Hof van Friesland in verband met een conflict over de nalatenschap van hun vader tussen Christina en haar vier broers en zusters. Zij was ‘tot grooten schandale’ geschaakt bij nacht en tegen de wil van haar moeder en familie gehuwd. […]


Pagina 1 van 1