Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


26 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 1 van 7

Hermanna de Baecke en Derck Willemsen Plaet

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Tegen haar eigen belofte Deze casus kent twee ‘ontdekkingen’. In het dossier dat naar aanleiding van de tweede ontdekking werd gevormd, zijn diverse stukken te vinden over die eerste geschiedenis, die niet had geresulteerd in een vlucht of een rechtszaak[1]. Johan de Baecke was een man van […]


Carolina Maria Anna van den Broeck en Petrus Franciscus van der Maessen

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:           Postel, J.C. van, Het dagboek of Kroniek. Uitgave H.H. Uyttenbroeck Bijdragen tot de Geschiedenis van Venlo, Deel III (herdruk Maasbree 1982) 26 en 27.


Mariken Aldertsdr Roosa en Govert Henricksz van Holten

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Download: NL-LdnRAL LB 7000-4 Copye-brieven over de Geslachtsregisters van Gijsbert Ariensz. van Rijckhuijsen. https://groups.yahoo.com/neo/groups/Schapekoppen/conversations/topics/1513. Gens Nostra 54 (1999) 135.


Maria Christoffels en Henrick Torne

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Herman Smelinck had beweerd dat Henrick zijn vrouw had verlaten en met de meid van zijn vader, Maria, was ‘doorgegaan’. Hij had publiekelijk gezegd dat Henrick een echtbreker en schelm was en Maria een hoer. Smelinck trok later zijn woorden in door middel van een […]


Pagina 1 van 7