Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


26 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 1 van 7

Margaretha van Boshoff en Henrik Evers

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Uit speciale genegenheid In deze casus zijn er geen aanwijzingen dat de jongeman een vooropgezet plan had om een in stand veel hogergeplaatste dochter te verleiden. De aanvang en het verloop van de relatie zijn globaal in het dossier beschreven door de tegenpartij[1]. “Eenen”, dat […]


Catharina Lucia van Lijnden en Willem baron von Ungern-Sternberg

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Download: http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu07_01/molh003nieu07_01_1486.php.    


Sophia Pieck en Rutger van Loë

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         De Nederlandsche Leeuw (1905) 142.


Adriana van Rijnberck en Gerrit Jansz Vermeulen

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Het soevereine graafschap Buren, een bezit van koning-stadhouder Willem III, had een Echtreglement dat nagenoeg gelijk was aan dat van 1656 wat voor de Staatse gebieden gold.   De Nederlandsche Leeuw 73 (1956) 169 e.v.   Download: De Navorscher 47 (1918) 116-117.  


Pagina 1 van 7