Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


7 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 1 van 2

De familieruzie om Truda Clant

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         “Niet mooge werden misleidet ende vervoert” Voor de schaking van de dertienjarige Truda Clant en haar zeventienjarige tante Bouwina Auwema door Lucas en Willem Clant in 1667 maak ik gebruik van het artikel van N. Tonckens uit 1962 en de daarin weergegeven stukken uit de procesdossiers[1]. De betrokkenen waren allen […]


Froucke Everts en Frerick Hayckens

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Er is in het rechterlijk archief van Winschoten opgetekend dat er een accommodatie tot stand was gekomen tussen de families van beiden, nadat Froucke zou zijn gedefloreerd of ontschaakt. Er werden kraamkosten betaald en de kosten voor de begrafenis van het gestorven kind. Beiden zijn […]


Allegonda van Swinderen en Willem Burggraaf

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:           Hiskes, J. W., ‘Een ontvoering in 1790’, in: Driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging voor genealogie en historie Westerwolde 2-4 (1981-1982) 2-4. Sitter, J.H. de, ‘Zeldzaame voorvallen in de Bourtange’, in: De Navorscher 52 (1902) 251-255.      


Eppelia Johanna Clant en Jan Clant van de Breede van Aduard

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Bronnen: Tonckens, N., “Een ontvoering in Stad en Lande in de zeventiende eeuw” Tijdschrift voor rechtsgeschiedenis 30(1962) 48; zij noemt als bron Smits E.J.F. en W.J. Formsma, Gedenkboek 750-jarig bestaan van Aduard (Groningen [1954]), 81.


Pagina 1 van 2