Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


7 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 2 van 2

Allegonda van Swinderen en Willem Burggraaf

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:           Hiskes, J. W., ‘Een ontvoering in 1790’, in: Driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging voor genealogie en historie Westerwolde 2-4 (1981-1982) 2-4. Sitter, J.H. de, ‘Zeldzaame voorvallen in de Bourtange’, in: De Navorscher 52 (1902) 251-255.      


Eppelia Johanna Clant en Jan Clant van de Breede van Aduard

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Bronnen: Tonckens, N., “Een ontvoering in Stad en Lande in de zeventiende eeuw” Tijdschrift voor rechtsgeschiedenis 30(1962) 48; zij noemt als bron Smits E.J.F. en W.J. Formsma, Gedenkboek 750-jarig bestaan van Aduard (Groningen [1954]), 81.


Josina Petronella Alberda en Albert Sichterman

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Albert Sichterman was de zoon van een schatrijke koopman. In Groningen was die koopman bekend om het rondrijden in zijn koets, voorzien van negerlakeien, vanwaar uit hij geld op straat wierp voor de armen. Zijn zoon had een dochter van een edelman, Mello van Rensuma, […]


Pagina 2 van 2