Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


5 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 2 van 2

Anna Magdalena van Rheede en Gerrit van Bevervoorde

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         De Overijsselse edelman Gerrit van Bevervoorde (?-1597) kende Anna Magdalena van Rheede (1577-?) en haar adellijke ouders Hendrik van Rheede en Elisabeth gravin van Mansvelt[1]. Gerrit was kennelijk verliefd op haar, zoals we kunnen concluderen uit een gedicht dat hij twee jaar na de schaking voor en over haar […]


Pagina 2 van 2