Casussen

Schaking ten tijde van de Republiek

Schaking was een terugkerend probleem in de Republiek der Verenigde Nederlanden. Voor het promotieonderzoek Eer tegen eer passeerden zo’n 200 casussen uit de periode 1580-1795 de revue. Deze databank biedt digitaal toegang tot die casussen, evenals tot een aantal kluchten. Zoek op naam, gewest, plaats, periode, schakingsfiguratie of simpelweg op zoekterm. Bij diverse casussen zijn originele stukken als download in pdf beschikbaar; die verschijnen in een apart venster. Vanwege de soms grote hoeveelheid scans kan het openen even duren.

Goed om te weten: de zoekmodule is afgestemd op alle casussen en kluchten in deze databank, uitgezonderd de pdf’s. Heb je aanvullende vragen over het fenomeen schaking of eer, neem dan gerust contact op.


18 resultaat/resultaten gevonden
Pagina 2 van 5

Jacoba Adriana de Groulard en Frederik Scheijdt

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         “Homme d’honneur” Net als de graaf van Todtleben, Ernst von dem Bussche-Ippenburg[1] en diverse andere jongemannen was Frederik Scheijdt (1728-1769) een buitenlandse militair. Hij diende in 1757 als adjudant van het Zwitserse regiment dat in ’s-Hertogenbosch was ingekwartierd[2]. Zijn doopceel toont een vader en een moeder van protestantse […]


Johanna Catharina de Bergaigne en Christiaan Mauritsz. Huygens

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Johanna was de dochter van Hendrik de Bergaigne, hoofdschout van ‘s-Hertogenbosch. De bekende Constatijn Huygens was een neef van deze Christiaan. Details over deze schaking ontbreken, behalve dat het paar in Brussel huwde. In 1701 spande zij als weduwe een zaak aan tegen Anna Maria […]


Alida van Oosterwijck en Jan Lambertus van Delft

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Alida was samen met Jan weggegaan en wilde beslist niet mee terug met de familie die het paar had opgespoord in Rheinberg (nu in Noordrijn-Westfalen).   Download: NL-HtSA Archiefnummer 0014 Schepenbank van ‘s-Hertogenbosch, 1366-1811, inv.nr. 1889, folio 199 ev.


Margareta Sara van Kessel en Werner Adolff van Hungen genaemt Wassenbergh

Vorm:       Jaar:          Gewest:    Plaats:         Uit de Cisterciënzer abdij van Binderen te Helmond weggevoerd in februari 1609. De Nederlandsche Leeuw 86 (1969), 43. Download:   NL-HtBHIC Toegangsnummer 1437 Nederduits Gereformeerd trouwboek Grave, 1602-1628, inv.nr. 11 73 verso (Scannaam: 1437_011_073_V, 146).


Pagina 2 van 5