Margaretha Lutters Lauven en Hermanus Mooren

Geplaatst

Vorm:        Weigering
Jaar:           1712
Gewest:     Gelderland (Overkwartier)
Plaats:       Niederkrüchten, Ambt Montfort

 

Hermanus Mooren woonde te Elmpt, een dorpje dat onder het Ambt van Montfoort hoorde en dus tot het Overkwartier. Nu ligt het in Duitsland. Margaretha Lutters Lauven kwam uit het nabijgelegen Niederkrüchten. De schrijver noemt de zaak excessus scandala rigorosa, eerder al als maximo scandolo.

Vanaf blz. 26, scannr. 259, is de getuigenverklaring in het Nederlands: Ene Laurius Cuijpers had Margaretha begeleid naar het huis van Hermanus. Zij wilde van huis weg omdat haar vader haar “qualijck en de straffelijck was tracterende”, omdat zij met Hermanus wilde huwen.

Hermanus had op 26 juni 1712 aan de vader in bij zijn van getuigen gevraagd om de hand van zijn dochter, en indien dat geweigerd zou worden, om welke reden dat dat zou zijn. De vader weigerde omdat zijn dochter minderjarig (gedoopt 25 februari 1691…) was, ‘en dat hij en zijn dochter hem niet eerder om zijn bewilliging hadden gevraagd’

NL-MtRHCL Archiefnummer 14.A002C Procesdossiers van het officialaat van het eerste bisdom Roermond, 1599-1797, inv.nr. 138, procesnr. 1684, scannr. 233 – 282.